Mammapoli - HagaZiekenhuis van Den Haag

Zelf uw borsten onderzoeken

  • Bent u gezond en komt er geen borstkanker in uw familie voor? Dan is maandelijks zelfonderzoek van de borsten niet nodig. 
  • Komt er veel borstkanker in uw familie voor? Dan kan het zijn dat een erfelijkheidsarts u aanraadt om zelfonderzoek te doen.
  • Heeft u ooit zelf borstkanker gehad? Dan is het advies om uw borsten maandelijks zelf te controleren.
    Op deze pagina leest u waar u daarbij op moet letten.

Algemene informatie over de anatomie van borsten vindt u op deze pagina.

Hoe kan ik een knobbeltje ontdekken?

Een knobbeltje in de borst is pas voelbaar als deze groter is dan een diameter van minimaal 1 a 2 centimeter. Sommige vrouwen ontdekken een knobbeltje bij toeval onder de douche, bij het aankleden of tijdens het vrijen. Andere vrouwen ontdekken een knobbel omdat zij regelmatig zelfonderzoek doen. Veel knobbeltjes worden ook ontdekt op basis van het landelijk bevolkingsonderzoek borstkanker.

Hoe voelt een knobbeltje aan?

De borsten voelen altijd wel wat bobbelig aan. Dat komt door de vele melkkliertjes in de borst waar bindweefsel omheen zit. Met name rondom de menstruatie kunnen de melkkliertjes iets opzwellen waardoor dit effect wordt versterkt.

Met een knobbeltje in de borst wordt een verdikking bedoeld die anders aanvoelt dan de bobbeligheid die u normaal voelt in de borst. Een knobbeltje doet meestal geen pijn en kan verschillend aanvoelen. Bijvoorbeeld op de volgende manieren:

  • Als een knikker
  • Als een plekje dat harder of stugger aanvoelt dan de rest van de borst
  • Als een verdikte schijf of een strengetje achter de tepel
  • Alleen medisch onderzoek kan uitwijzen of een knobbeltje in de borst goedaardig of kwaadaardig is.

Hoe ontstaat een knobbeltje?

BorstIn de borst zitten lymfvaten die afvalstoffen afvoeren naar de lymfklieren in de oksel. Lymfvaten en lymfklieren bevinden zich in het hele lichaam. Ze zijn onderdeel van het afweersysteem en verdedigen het lichaam tegen infecties. Lymfvaten worden onderbroken door meestal boonvormige lymfklieren zo groot als een speldenknop tot een erwt. In de lymfklieren worden witte bloedcellen (lymfocyten) gemaakt. Die zuiveren de lymfvloeistof van bacteriën die in het bloed komen door bijvoorbeeld een ontsteking.


Als een lymfklier de hoeveelheid bacteriën niet meteen kan verwerken, ontstaat er een tijdelijke ophoping. De klier wordt dan groter en is voelbaar als een knobbeltje onder de huid. Het lymfstelsel speelt een belangrijke rol in het vervoer van kankercellen. De lymfklieren kunnen kankercellen tegenhouden. Maar soms schieten de cellen los en komen ze in de bloedbaan. Zo kunnen uitzaaiingen op andere plekken in het lichaam ontstaan.

Merkt u iets aan uw borst wat anders is dan anders? Voelt u bijvoorbeeld een knobbeltje of ziet uw tepel er anders uit dan daarvoor? Neem dan contact op met uw huisarts.

Wat moet ik doen als ik een knobbeltje ontdek?

Als u een knobbeltje ontdekt is het belangrijk dat u zich medisch laat onderzoeken. Ook bij twijfel adviseren wij u toch contact op te nemen met de huisarts. U kunt, op doorverwijzing van de huisarts, vaak op korte termijn terecht bij ons ziekenhuis. Bij 75% van alle vrouwen die bij ons komen voor verder onderzoek is er geen sprake van borstkanker.

Bekijk ook de pagina op thuisarts.nl over zelf borstonderzoek doen

Contact

HagaMammapoli
Locatie Sportlaan

Telefoon(070) 210 6292

image_3006Meer informatie