Mammapoli - HagaZiekenhuis van Den Haag

Wat is borstkanker?

In Nederland krijgt één op de acht vrouwen ooit in haar leven borstkanker. Per jaar komen er ongeveer 12.000 vrouwen met borstkanker bij. Mannen kunnen ook borstkanker krijgen, maar hun aantal ligt heel veel lager. Bij vroegtijdige ontdekking is de kans op 'genezing' vrij groot. Toch overlijden jaarlijks ongeveer 3500 vrouwen aan de gevolgen van deze ziekte.

Een ziekte van lichaamscellen

Borstkanker is net als andere soorten kanker een ziekte van lichaamscellen.

Cellen bevatten erfelijk materiaal, genen genoemd. De genen bepalen welke rol een cel in het lichaam heeft. Een cel in een melkklier heeft bijvoorbeeld een andere rol dan een cel in een spier of in longweefsel. Gezonde lichaamscellen groeien regelmatig door celdeling. Deze groei is nodig om beschadigde en verouderde weefsels te vervangen. Bij het ontstaan van kanker gaat er door veranderingen in het erfelijk materiaal van de cel iets mis bij de vermenigvuldiging van de cel. Er vindt een abnormale celgroei plaats, waarbij een of meer cellen eigenschappen beginnen te vertonen, die anders zijn dan de omliggende cellen. Het lichaam kan een deel van deze abnormale cellen zelf opruimen, maar andere zijn het lichaam te slim af en gaan zich toch delen. Hierdoor ontstaan gezwellen of tumoren. Deze kunnen goedaardig of kwaadaardig zijn.

Over goedaardige en kwaadaardige tumoren

Goedaardige cellen kunnen als een knobbeltje voelbaar zijn, maar zijn op zich vrij onschadelijk. Ze kunnen weefsel opzij drukken, maar groeien niet door andere weefsels heen en verspreiden zich ook niet door de rest van het lichaam. Knobbels in de borst zijn nogal eens goedaardig.

Kwaadaardige cellen zijn als het ware de richting kwijt. Ze groeien overal in en doorheen en verspreiden zich gemakkelijk door het lichaam. Als kwaadaardige cellen zich gaan vermenigvuldigen, ontstaat een kwaadaardig gezwel, een carcinoom. De medische term voor borstkanker is dan ook mammacarcinoom.

Soorten borstkanker

Het meest voorkomend is het ontstaan van een tumor in de melkgangen. Dit heet een ductaal carcinoom. Meestal gaat het om één tumor. Soms ontstaat borstkanker in de melkklieren. Dit heet een lobulair carcinoom. Deze vorm van borstkanker groeit meer verspreid door de borst en wordt daardoor vaak pas in een later stadium ontdekt. Een zeldzamere vorm van borstkanker is die waarbij de tepel is aangetast. Dit wordt de ziekte van Paget van de tepel genoemd.

Video met uitleg

Op dit filmpje van kanker.nl ziet u duidelijk uitgelegd wat borstkanker is.

Contact

HagaMammapoli
Locatie Sportlaan

Telefoon(070) 210 6292

image_3006Meer informatie