Mammapoli - HagaZiekenhuis van Den Haag

Stadia van borstkanker

Bij borstkanker onderscheiden we 3 stadia. De indeling van borstkanker gebeurt volgens de zogenaamde TNM-classificatie. Deze classificatie deelt de ziekte in op basis van de mate waarin zij voortgeschreden is. TNM staat voor:
T= grootte van de tumor (doorsnede in centimeters)
N= aantal aangedane lymfeklieren
M= eventuele uitzaaiingen (metastasen)

Een meer nauwkeurige indeling is mogelijk op basis van het pathologisch onderzoek. Het vaststellen van het precieze celtype en de mate van afwijking van gezonde cellen (gradatie) is van groot belang voor de behandeling. Het is ook van belang voor de prognose (kans op terugkeer/overlevingsduur) van de ziekte, omdat bepaalde vormen sneller groeien dan andere.

Drie stadia

 1. Voorstadium (Carcinoma in situ, ook wel stadium 0 genoemd) De tumor is nog niet buiten de grens van één melkklier of melkgang gegroeid. Ongeveer 10 procent van de patiënten heeft bij de diagnose borstkanker dit voorstadium.
 2. Vroeg stadium(geen uitzaaiingen). Het vroege stadium wordt onderverdeeld in verschillende stadia (I, II a/b of III a/b) afhankelijk van tumorgrootte en het aantal aangedane lymfeklieren.
 3. Laat stadium(uitzaaiingen aanwezig, ook wel stadium IV genoemd)

Stadia van borstkanker

Borstkanker wordt onderverdeeld in stadia. Deze stadia worden bepaald aan de hand van de TNM-code. Deze TNM-code wordt wereldwijd gehanteerd en geeft informatie over de omvang van de tumor en de uitbreiding ervan. Elk stadium vereist een eigen aanpak.

 1. Stadium I: De tumor heeft een doorsnee van minder dan twee centimeter en er zijn geen uitzaaiingen in de lymfklieren van de oksel.
 2. Stadium II: De grootte van de tumor ligt tussen de twee en vijf centimeter. Er zijn eventueel uitzaaiingen naar de lymfklieren.
 3. Stadium III: De tumor is groter dan vijf centimeter en er zijn uitzaaiingen naar de lymfklieren in de oksel. Dit stadium geldt ook voor tumoren die door de huid naar buiten komen, of aan de borstwand vastzitten. In beide gevallen is de kans op uitzaaiingen groot.
 4. Stadium IV: Een tumor met uitzaaiingen naar andere plekken in het lichaam.

Vroeg stadium (I-II-III)

Bij patiënten in het vroege stadium is sprake van invasief groeiende borsttumoren. Dit betekent dat de tumor door de wand van een melkklier of melkgang is gegroeid en eventueel nabijgelegen lymfeklieren zijn aangedaan. Elders in het lichaam zijn nog geen uitzaaiingen gevonden. De meeste patiënten behoren tot deze groep en genezing is veelal mogelijk.

Het vroeg stadium kan na pathologisch onderzoek op drie niveau's en een veelheid van celtypen worden onderverdeeld. Daarnaast wordt een indeling gemaakt op basis van de grootte van de tumor en het aantal aangedane lymfeklieren. De prognose en keuze van de meest geschikte behandeling in het vroeg stadium is afhankelijk van tumorgrootte, aantal aangedane lymfeklieren, de gradatie en het celtype. De behandelmogelijkheden worden individueel op de patiënt afgestemd en besproken (vindt hierover meer informatie bij de behandelingen van borstkanker).

Laat stadium (IV)

Bij patiënten in het laat stadium zijn uitzaaiingen aangetroffen in andere organen of weefsels dan de borst of lymfeklieren nabij de borst. Uitzaaiingen ontstaan, doordat kankercellen via de lymfevaten of bloedvaten versleept worden naar andere delen van het lichaam. Daar nestelen zij zich en delen zich opnieuw, zodat ook in dat lichaamsdeel een tumor ontstaat. Bij borstkanker komen uitzaaiingen behalve in de lymfeklieren vaak terecht in de botten, longen, lever of hersenen. Wanneer dergelijke uitzaaiingen zijn aangetroffen, is genezing niet meer mogelijk. Een behandeling kan vaak wel de duur van het leven verlengen en de kwaliteit hiervan verbeteren.

Signalen en klachten waarop u alert moet zijn:

 • Een knobbeltje of verdikking in de borst, al dan niet pijnlijk.
 • Een ingetrokken tepel die ook bij opwinding niet stijf wordt.
 • Heldere of bloederige afscheiding uit de tepel.
 • Verandering in de vorm of grootte van een borst.
 • Kuiltjes in de huid van de borst.
 • Verkleuring: roodheid of putjes in de huid.

Contact

HagaMammapoli
Locatie Sportlaan

Telefoon(070) 210 6292

image_3006Meer informatie