Mammapoli - HagaZiekenhuis van Den Haag

Risicofactoren

Er zijn diverse factoren die het risico op borstkanker vergroten. Belangrijke risico's zijn onder andere erfelijkheid, kinderloosheid, hogere leeftijd en slechte leefgewoonten.Tot nu toe is niet bekend waarom de ene persoon wel en de andere geen borstkanker krijgt. Er zijn factoren die de kans op het krijgen van borstkanker beïnvloeden. Aan sommige van deze risicofactoren kunt u zelf iets doen, aan andere niet.

Alle vrouwen kunnen daarentegen borstkanker krijgen, ook degenen die niet tot een groep met (licht) verhoogde risico's behoren. Wanneer borstkanker op tijd ontdekt wordt, is het dankzij verschillende (nieuwe) behandelingen veelal goed te behandelen en kunnen veel patiënten genezen. Zorg er daarom voor dat u zich direct laat onderzoeken als u zelf iets ontdekt. Lees hier meer over de behandelingen van borstkanker.

Verhoogd risico op borstkanker

Sommige vrouwen hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van borstkanker. Dit geldt voornamelijk voor:

  • Vrouwen met moeder en/of zussen die borstkanker hebben gehad (lees voor meer informatie bij erfelijkheid van borstkanker). Afwijkingen in bepaalde genen (BRCA1 en BRCA2) verhogen het risico op borstkanker. Komt borstkanker vaker voor in uw familie? Dan kunt u op verwijzing van uw specialist naar de familiaire tumorenpolikliniek. Met een geneticus bespreekt u de kans dat de kanker in uw familie erfelijk is. Of kijk op www.erfelijkheid.nl.
  • Vrouwen die al eerder borstkanker hebben gehad. Heeft u al eens borstkanker gehad, dan is de kans groter dat u het opnieuw krijgt. Sommige goedaardige borstaandoeningen kunnen het risico op borstkanker ook verhogen.
  • Vrouwen die zijn behandeld voor bepaalde goedaardige borstafwijkingen.

Licht verhoogd risico op borstkanker

Leeftijd

Borstkanker komt op elke leeftijd voor. Maar de kans op borstkanker neemt toe als u ouder wordt. Driekwart van de vrouwen die borstkanker krijgen is ouder dan 50. Bij vrouwen tussen 20 en 30 is het percentage een stuk lager.

Vroege menstruatie en late overgang

Bent u voor uw 12e voor het eerst ongesteld geworden? Dan loopt u een hoger risico op borstkanker dan wanneer u rond uw 14e begint te menstrueren. Bent u vroeg in de overgang (rond 45 jaar), dan heeft u juist minder kans op borstkanker dan wanneer de overgang laat begint (vanaf 55 jaar). Ook vrouwen bij wie op jonge leeftijd de eierstokken zijn weggehaald, hebben minder kans op borstkanker.

Roken

Roken verhoogt niet alleen de kans op longkanker, maar ook op andere vormen van kanker. Dus ook op borstkanker. Als u binnen 5 jaar na uw eerste menstruatie begint met roken, heeft u bijna 2 keer meer kans op borstkanker dan gemiddeld. U moet dan wel een flink aantal jaren minstens 20 sigaretten per dag hebben gerookt.

Overgewicht

Vrouwen die te zwaar zijn, lopen meer risico. Dat komt doordat vetcellen oestrogeen aanmaken. Dit gebeurt ook in de borsten, omdat borsten voor een groot deel uit vetweefsel bestaan. Zit u 25 procent of meer boven een normaal gewicht? Dan heeft u meer kans op borstkanker.

Alcohol

Alcohol kan het oestrogeengehalte van uw bloed voor langere tijd hoog houden. Daarom hebben vrouwen die veel alcohol drinken meer kans op borstkanker. Bij 1 glas per dag loopt u nauwelijks meer risico. Maar bij 2 tot 5 glazen per dag is het risico ongeveer anderhalf keer zo groot.

Wel of geen kinderen

Bent u nooit of pas na uw 35e zwanger geweest? Dan heeft u een verhoogd risico op borstkanker.

Hormoonsubstitutie (HST) na de overgang

Vrouwen die tijdens en na de overgang veel klachten hebben, kunnen hiervoor oestrogeenvervangende medicijnen gebruiken. Het gebruik van zowel oestrogeen en progestageen verhoogt het risico op het krijgen van borstkanker. Het risico neemt af zodra u met de hormonen stopt. Vijf jaar daarna heeft u geen verhoogd risico meer.

De anticonceptiepil

Slikt u de pil, dan loopt u meer kans op borstkanker dan vrouwen die dit niet doen. Het risico is het hoogst wanneer u hier voor uw twintigste mee bent begonnen. Stopt u met de pil, dan neemt het risico af. Tien jaar nadat u gestopt bent, loopt u geen verhoogd risico meer.​

ontdekt wordt, is het dankzij verschillende (nieuwe) behandelingen veelal goed te behandelen en kunnen veel patiënten genezen. Zorg er daarom voor dat u zich direct laat onderzoeken als u zelf iets ontdekt. Lees hier meer over de behandelingen van borstkanker.

Mannen met borstkanker

Borstkanker komt ook bij mannen voor. Het aantal is echter veel kleiner dan bij vrouwen. Eén op de honderd patiënten met borstkanker is een man. Het is daarom belangrijk dat ook mannen, die last van pijn of een knobbeltje in de borst hebben, zich laten onderzoeken.

De behandeling van borstkanker bij mannen is nagenoeg gelijk aan die bij vrouwen. In samenwerking met de Borstkankervereniging Nederland is een belangengroep voor mannen met borstkanker opgericht. Meer informatie hierover is te vinden op de website van BorstkankerVereniging Nederland.

 

Contact

HagaMammapoli
Locatie Sportlaan

Telefoon(070) 210 6292

image_3006Meer informatie