Mammapoli - HagaZiekenhuis van Den Haag

Onderzoek in het HagaZiekenhuis

Als bij het Bevolkingsonderzoek op Borstkanker een afwijking bij u is gevonden dan wordt u doorverwezen naar het ziekenhuis. Heeft u zelf een afwijking in uw borst ontdekt, dan kan uw huisarts u doorverwijzen. U kunt altijd binnen 1 week terecht op de poli mammapoli. De arts of verpleegkundig specialist onderzoekt u eerst. Daarna maakt de radioloog een röntgenfoto (mammografie) en een echografie van uw borsten. Soms haalt hij wat cellen of weefsel weg voor verder onderzoek.

Mammografie

Op de afdeling Radiologie wordt een röntgenfoto (mammografie) gemaakt van uw borsten. Om het borstweefsel goed te kunnen zien en beoordelen wordt uw borst tussen twee kunststofplaten platgedrukt. Dit kan vervelend en pijnlijk zijn. Doet het te veel pijn, zeg dit dan tegen de laborant.

Echografie

Vaak krijgt u ook een echografie. Dit is een onderzoek dat werkt met geluidsgolven. U hoort deze golven niet, maar de weerkaatsing (echo) ervan maakt organen en weefsels zichtbaar op een beeldscherm. Zo kan de arts een tumor of uitzaaiingen zien. De radioloog onderzoekt bijna altijd allebei uw borsten. Zo kan hij ze vergelijken en ontdekt hij soms bij toeval in een vroeg stadium iets in de andere borst. Het kan zijn dat hij tijdens het onderzoek wat cellen of een stukje weefsel - een biopt - wegzuigt.


Deze onderzoeken laten vaak al met zekerheid zien of u wel of geen borstkanker heeft. Heeft u bijvoorbeeld een cyste, dan herkent de radioloog deze goedaardige, plaatselijke vochtophoping direct. Soms is een kwaadaardige afwijking ook direct te zien op de röntgenfoto en echografie. De radioloog bespreekt wat hij ziet met u tijdens het onderzoek.

Punctie of biopsie

Om definitief vast te stellen of u borst kanker heeft, zuigt de radioloog vaak met een naald wat cellen weg voor verder onderzoek. Dit heet een cytologische punctie. U kunt de punctie tijdens de echografie krijgen. Kan dit niet tijdens de echografie, dan wordt u geprikt met een dikkere naald. Hiervoor wordt u plaatselijk verdoofd. Soms neemt de arts wat stukjes weefsel - biopten - weg. Indien bloedverdunners gebruikt worden moet dit onderzoek soms iets uitgesteld worden. De patholoog bekijkt het weefsel of de cellen onder de microscoop. Hij geeft de uitslag binnen een paar dagen door aan uw arts. U krijgt deze uitslag van uw arts.

Contact

HagaMammapoli
Locatie Sportlaan

Telefoon(070) 210 6292

image_3006Meer informatie