Mammapoli - HagaZiekenhuis van Den Haag

Bevolkingsonderzoek

In Nederland doet een groot aantal vrouwen tussen 50 en 75 jaar iedere 2 jaar mee aan het bevolkingsonderzoek op borstkanker. Tijdens dit onderzoek wordt een röntgenfoto van uw borsten (mammografie) gemaakt.

Wanneer wordt u doorverwezen?

De röntgenfoto kan aanleiding zijn u door te verwijzen naar het ziekenhuis. Vaak gaat het bij een verwijzing door het bevolkingsonderzoek om kalkspatjes in de borst. Deze kalkspatjes kunnen volledig onschuldig zijn. Maar ze kunnen ook een voorstadium zijn van borstkanker. Daarom is het belangrijk dat u verder onderzocht wordt in het ziekenhuis.

Goed of kwaadaardig?

Bij tweederde van de vrouwen uit het bevolkingsonderzoek blijkt het uiteindelijk om een goedaardige afwijking te gaan. Soms adviseren we om na een paar maanden een controlefoto te laten maken. Heeft u wel een kwaadaardig gezwel, dan wordt dit vaak in een vroeg stadium ontdekt.

Wat kunt u zelf doen?

Bij het bevolkingsonderzoek worden tumoren niet altijd ontdekt. Soms zijn ze nog te klein om op een foto te zien. Of zitten de tumoren in het normale klierweefsel. Daarom is het belangrijk dat u contact opneemt met uw huisarts als u een afwijking voelt in uw borst. Ook als bij uw laatste bevolkingsonderzoek alles normaal leek.​

Waarom alleen vrouwen van 50 tot en met 75 jaar?

Bijna ieder medisch onderzoek heeft voor- en nadelen. Dit is ook zo bij een bevolkingsonderzoek. Voor vrouwen tussen de 50 en 75 jaar zijn de voordelen groter dan de nadelen. Daarom ontvangen zij een uitnodiging voor het onderzoek.

Voor vrouwen onder de 50 jaar zijn de nadelen groter dan de voordelen. Zij hebben vaak veel klierweefsel in de borsten. Daardoor zijn röntgenfoto's van de borsten moeilijker te beoordelen.

Ook voor vrouwen boven de 75 jaar zijn de nadelen groter. Bij hen groeit borstkanker meestal heel langzaam. De kans is klein dat er borstkanker wordt ontdekt waaraan zij sterven. Een onderzoek zou er dus toe kunnen leiden dat iemand onterecht patiënt wordt. Toch wordt borstkanker bij 75-plussers vaak wel behandeld.

bron: http://www.rivm.nl/Onderwerpen/B/Bevolkingsonderzoek_borstkanker

Contact

HagaMammapoli
Locatie Sportlaan

Telefoon(070) 210 6292

image_3006Meer informatie