Mammapoli - HagaZiekenhuis van Den Haag

Mastopathie

Mastopathie is een goedaardige aandoening van het borstklierweefsel bij de vrouw. De aandoening betreft een verzameling van uiteenlopende klachten die in verschillende combinaties in wisselende ernst kunnen optreden: pijnklachten, gevoelig bij aanraken, spontane pijn, stuwinggevoel, knobbels (bindweefselknobbels) en cysten.

Het woord mastopathie is samengesteld uit het Griekse woord 'mastos' wat borst betekent en `pathie' wat ziekte of aandoening betekent. De borsten kunnen heel gespannen zijn en groter worden. Soms is er afscheiding uit de tepel(s). Ook kunnen er cysten ontstaan.

Een cyste is een goedaardige holte gevuld met vocht. Een cyste kan spontaan groter worden, maar ook spontaan weer kleiner worden of zelfs verdwijnen. Mastopathie kan voorkomen in één borst of in beide borsten. Zeker 10% van de vrouwen heeft, in ernstige of minder ernstige mate, last van mastopathie.

Vormen van mastopathie

Er zijn twee vormen van mastopathie:

1. Cyclische mastopathie

Deze vorm heeft alles te maken met de menstruatiecyclus. Zo'n drie tot zeven dagen voor de menstruatie (in de periode dat de menstruatie op gang komt) hebben veel vrouwen last van zwaardere of gespannen borsten en soms stekende pijn. Vrouwelijke geslachtshormonen laten dan de borstklieren iets zwellen. Over het algemeen is de pijn niet precies aan te wijzen, maar wel voelen veel vrouwen knobbeltjes in hun borsten.

2. Niet-cyclische mastopathie

Deze vorm komt minder vaak voor. Er is geen vast patroon in te ontdekken, de pijn zit op een duidelijk aanwijsbare plek en wordt omschreven als brandend, scherp of knagend. Deze variant komt vaker voor bij vrouwen boven de veertig jaar. Tijdens de menopauze nemen de klachten vaak af, maar na de overgang kunnen ze terugkomen.

Wel kan iemand mastopathie hebben en daarnáást, net als elke andere vrouw, borstkanker ontwikkelen.

Mogelijke behandelingen

Ondanks het feit dat veel vrouwen last hebben van mastopathie, is er nog geen duidelijkheid over de oorzaak. Wel kan er veel worden gedaan om de klachten te verminderen.

Niet-hormonaal

Begin met de aanschaf van een goed sluitende (sport)beha zonder beugels met brede schouderbanden en zorg voor warmte in de vorm van een vest of trui. Hoe kouder het is, hoe pijnlijker de borsten aan kunnen voelen.

Sommige vrouwen hebben baat bij het terugbrengen van de inname van koffie, thee, chocolade, cola, wijn en kaas. Hierin zitten methylxanthines en tyramines. Dat zijn stoffen die veel invloed kunnen hebben op de biochemische reacties in het lichaam. Het duurt ongeveer drie maanden voordat u effect kunt verwachten van het stoppen of verminderen van de inname van deze voedingsmiddelen.

Teunisbloemolie (primrose oil) 1 maal daags 1 capsule biedt in 40% van de gevallen verlichting. Dit middel is verkrijgbaar bij de drogist. Ook voor dit middel geldt dat het ongeveer drie maanden duurt voordat u effect kunt verwachten.

Hormonaal

De anticonceptiepil gaan slikken helpt bij sommige vrouwen. Bij een ernstige vorm van cyclische mastopathie is een hormonale behandeling te overwegen. Gezien de bijwerkingen van deze behandeling wordt pas in laatste instantie hiertoe besloten.

Angst voor kanker

Mastopathie is geen kanker. Het is een goedaardige aandoening, maar de angst dat het kanker zou kunnen zijn, komt bij veel vrouwen met mastopathie voor. Veel vrouwen schrikken als ze een (nieuwe) knobbel in de borst voelen. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, bestaat er bij de meest voorkomende vormen van mastopathie geen verhoogde kans op borstkanker.

Pijn

Pijn speelt een grote rol in het leven van veel vrouwen met mastopathie. Bewegen en aanraken (sporten, traplopen, vrijen, kinderen knuffelen, op de buik liggen) kan vaak erg pijnlijk zijn. Maar ook bij gewoon stilzitten kunnen de borsten pijnlijk aanvoelen.

Operatief

Bij mastopathie op één duidelijke plek in de borst kan deze plek operatief worden verwijderd. Dit geeft echter geen garantie dat de klachten verdwijnen. Bovendien kan mastopathie op een andere plek in de borst opnieuw ontstaan. Mastopathie behandelen is vaak een kwestie van enkele behandelingen uitproberen om te kijken welke aanslaat.

 

Lees ook onze folder over Mastopathie

Contact

HagaMammapoli
Locatie Sportlaan

Telefoon(070) 210 6292

image_3006Meer informatie