Mammapoli - HagaZiekenhuis van Den Haag

Toch mogelijke zwangerschap na behandeling van borstkanker

Gynaecologen en fertiliteitsdeskundigen onderzoeken hoe vrouwen na een chemokuur of radiotherapie voor borstkanker mogelijk zwanger kunnen worden. De behandeling met radiotherapie of chemotherapie kan de eierstokken beschadigen. De HagaMammapoli doet samen met het LUMC in een pilotstudie onderzoek naar twee methodes, waarmee vrouwen ondanks een behandeling met chemo toch mogelijk een kinderwens in vervulling kunnen zien gaan.

De twee methoden zijn:

1. Preserveren eierstokweefsel

Dit onderzoek verkeert nog in de experimentele fase. Bij deze methode wordt, voordat met chemotherapie wordt begonnen, een van de eierstokken verwijderd en ingevroren. Geruime tijd na de chemotherapie wordt het ontdooide eierstokweefsel door middel van een kijkoperatie teruggeplaatst. Vanaf dat moment is het de bedoeling dat de menstruatiecyclus zich weer herstelt. Het is dan dus weer mogelijk om zwanger te worden; op de natuurlijke manier of via IVF. Na afloop van de chemotherapie wordt een patiënte minimaal 5 jaar onder controle gehouden voordat het eierstokweefsel kan worden teruggeplaatst. Dit is nodig omdat de kans op uitzaaiingen of terugkeer van de ziekte dan zo klein mogelijk is. Het onderzoek naar deze methode loopt inmiddels drie jaar. Er is dus nog weinig bekend over de mogelijke resultaten van deze behandeling in Nederland, maar de eerste aanwijzingen zijn hoopgevend. In andere landen is men al langer bezig met onderzoek naar deze methode. Er is wereldwijd inmiddels één zwangerschap gelukt na het terugplaatsen van eierstokweefsel.

2. Preserveren van embryo's.

Deze behandeling is gebaseerd op de techniek die ook bij IVF wordt toegepast, met enige aanpassingen. In de weken tussen de operatie en de aanvullende behandeling zijn er een of twee menstruatiecycli waarbij IVF kan worden toegepast. De embryo's die hierbij ontstaan, worden ingevroren en minimaal vijf jaar na de chemotherapie teruggeplaatst. Inmiddels is deze methode succesvol gebleken bij vijf patiënten in Nederland. De verwachting is dat deze methode zich snel kan en zal uitbreiden.

Wie komen in aanmerking?

Voor beide methoden komen vrouwen in aanmerking die jonger zijn dan 35 jaar en verder is het afhankelijk van het soort tumor. Vrouwen die in aanmerking willen komen voor de methode waarbij embryo's worden ingevroren, moeten minimaal een jaar een vaste partner hebben.

Meer informatie

Als je meer informatie wilt of je denkt dat een van deze methodes iets voor je kan zijn, bespreek dit dan met de behandelend arts. Hij of zij kan je verder informeren of doorverwijzen. De procedures worden uitgevoerd in één van de academische centra. Het ziekenhuis werkt nauw samen met het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC)

Contact

HagaMammapoli
Locatie Sportlaan

Telefoon(070) 210 6292

image_3006Meer informatie