Mammapoli - HagaZiekenhuis van Den Haag

Radiotherapie

Na een borstsparende operatie vindt er in principe altijd een bestraling plaats. Ook al heeft de chirurg de tumor volledig weggehaald, toch is het mogelijk dat er zich nog tumorcellen in de borst bevinden. Om de kans op terugkeer van een tumor in de borst zo klein mogelijk te houden, wordt de hele borst bestraald. Hierdoor verbetert uw genezingskans. Ook bij borstamputatie is bestraling in bepaalde situaties nodig. Soms is het nodig om lymfekliergebieden te bestralen. Oudere patiënten kunnen in bepaalde gevallen in aanmerking komen voor een gedeeltelijke in plaats van een totale borstbestraling (APBI). Dit gebeurd in trialverband.

Nieuwste bestralingstechnieken

De nieuwste bestralingstechnieken maken het mogelijk om de bestraling zo uit te voeren dat zo min mogelijk schade aan omliggend weefsel optreedt. Zo wordt er in geselecteerde gevallen gebruik gemaakt van een diepe inademingtechniek bij de bestraling van de linkerborst (ABC). Dit gebeurt om te voorkomen dat in de toekomst schade aan het hart kan optreden. Als de tumor niet te opereren is, dan kan er nog palliatief bestraald worden. Dit betekent dat er een aantal bestralingen komen om de klachten van de borstkanker te verlichten en de groei te beperken.

Hoe werkt radiotherapie?

U ligt op een bestralingstafel. De kop van het bestralingstoestel kan zich in een hele cirkel om u heen draaien. Zo kunt van alle kanten bestraald worden. De bestraling gebeurt van buiten af, door de huid heen. Een bestralingsafspraak duurt meestal 15 minuten. De meeste tijd kost het om u in exact de juiste positie te leggen. De bestraling zelf duurt maar 1 tot een paar minuten.

Hoe lang duurt de behandeling?

De radiotherapeut bepaalt het aantal bestralingen. Afhankelijk van uw bestralingsschema wordt u 1 tot 7 weken bestraald. U wordt op werkdagen bestraald, meestal 5 keer per week.

Wat zijn de bijwerkingen?

Bijwerkingen zijn afhankelijk van de behandeling die u krijgt en van het gebied dat bestraald wordt. Hoeveel last u van de bijwerkingen hangt af van een groot aantal factoren. Dit verschilt per persoon. Uw radiotherapeut informeert u hierover.

KLIK HIER voor meer informatie over bestraling bij borstkanker op de website van de Radiotherapie

Contact

HagaMammapoli
Locatie Sportlaan

Telefoon(070) 210 6292

image_3006Meer informatie