Mammapoli - HagaZiekenhuis van Den Haag

Alternatieve therapie

Alternatieve behandelingen zijn behandelingen die niet door medisch specialisten worden aangeboden, maar door alternatieve artsen of genezers.

Het belangrijkste verschil is dat van een reguliere behandeling wetenschappelijk is aangetoond dat deze bij een groot aantal patiënten kan werken. Bij een alternatieve behandeling is dat niet of in onvoldoende mate wetenschappelijk bewezen. Uitspraken over het mogelijke resultaat van een alternatieve behandeling zijn meestal gebaseerd op persoonlijke ervaringen, bijvoorbeeld van alternatieve behandelaars, patiënten, familieleden of kennissen. Persoonlijke ervaringen worden echter beïnvloed door toevallige omstandigheden. Veel mensen huldigen daarbij de opvatting: baat het niet, dan schaadt het niet. Dit is echter lang niet zeker. Vaak wordt gedacht dat aanvullende therapieën voornamelijk positieve kanten hebben. Misschien komt dit doordat bij aanvullende therapieën vooral met 'natuurlijke middelen;' wordt gewerkt.

Het is heel goed voor te stellen dat de chemische stoffen die bij chemotherapie worden gebruikt mensen angst inboezemen. Iets wat 'natuurlijk' is, is minder schadelijk, denkt men. Maar ook natuurlijke stoffen kunnen giftig zijn of overgedoseerd worden. Uiteraard maakt iedereen zijn eigen keuze. Maar dat moet wel gebeuren op basis van eerlijke informatie.

Wanneer u een aanvullende therapie overweegt als aanvulling op uw reguliere behandeling, dan is het van belang dat u weet of deze te combineren zijn. Soms is het moeilijk een aanvullende behandeling naast een gewone behandeling vol te houden. Het is nodig na te gaan of uw lichamelijke conditie een bijkomende alternatieve behandeling aankan. Het is ook goed om eerst te weten hoeveel tijd en aandacht een aanvullende behandeling vraagt.

In een gesprek met uw eigen arts is het belangrijk dat u deze alternatieve behandeling kenbaar maakt. Het is verstandig van tevoren na te gaan of de kosten door uw zorgverzekering worden vergoed. Aanvullende therapieën zitten veelal niet in het gewone standaard zorgverzekeringspakket. Het allerbelangrijkste is dat u zelf beslist of u wel of geen aanvullende behandeling wilt.

Als u meer wilt weten over alternatieve therapieën kunt u algemene informatie inwinnen bij de oncologieverpleegkundigen.

Contact

HagaMammapoli
Locatie Sportlaan

Telefoon(070) 210 6292

image_3006Meer informatie